tirsdag 19. januar 2010

Tips om frimerkesamling

Å samle på frimerker er en flott hobby som har interessert millioner av mennesker over hele kloden. Hobbyen begynte i 1840-årene da de første frimerkene ble utstedt. Frimerke-galskapen feide da gjennom Europa og spredde seg etterhvert til resten av verden. Frimerkesamling er ikke fullt så populært i dag, men det er fremdeles over 25 millioner mennesker i USA alene, og over 200 millioner rundt om i verden som fortsatt samler på dem.

Det er ikke så vanskelig å komme i gang med denne kunsten, og det er heller ikke så altfor dyrt. Det er bare noen få gjenstander du trenger for å komme igang. Noen pinsettlignende tenger for å kunne håndtere merkene, et forstørrelsesglass, et album, og selvfølgelig noen frimerker.

Det første du må bestemme deg for, er hva slags frimerker du ønsker å samle på. Mange samler på nye frimerker og mange på brukte og gjerne gamle, det er kun et spørsmål om hva du liker. Ved å samle nye frimerker, er det nå mange nettsider som selger slike. Det finnes forhandlere over hele landet som selger, og det finnes også auksjoner som selger sjeldne eksemplarer. Ved å samle inn brukte frimerker, kan du spare på frimerkene du får i posten, og samtidig fra venner og familie sin post. En av de billigste måtene å starte en stor samling på, er å kjøpe brukte frimerker fra en nettside. Du kan få så veldig mange frimerker for så lite som 100 kroner.

Mange samler bare på frimerker fra sitt eget land,  men noen samler på frimerker fra hele verden. Hvis du liker et bestemt tema, kan du samle bare på et bestemt motiv, for eksempel fugler, skip, fly, dyr, eller til og med kjente personer. De forskjellige typene av frimerker er akkurat like forskjellige som folk som samler på dem. Det kan være lurt å starte med en enkel og vanlig samling, før du bestemmer for akkurat hvilken type du vil ha.

Siden det etterhvert vil bli en god del frimerker i samlingen din, så må de sorteres. De fleste sorterer frimerkene sine etter land og temaer. Et ekstra tips er å sortere dem alfabetisk. Dette vil gjøre de mye lettere å finne, og spare deg for mye jobb

Dersom du er på jakt etter mer informasjon om frimerker og hvordan du skal samle på dem, er ditt lokale postkontor et godt sted å begynne. De har som regel egne filateli disker. Noen større postkontor selger også oppstartsett for samlinger. Det finnes også klubber, magasiner, kataloger, internettforum og forhandlere som kan hjelpe til mer.