tirsdag 12. januar 2010

Myntsamling for nybegynnere

Det er aldri for tidlig eller for sent til å ha en myntsamling som hobby. Noen gjør det bare for gøy mens andre ser et annet bilde, og det er å gjøre det til profitt. Noen mynter kan virke billige nå, men de kan bli verdifulle eller uvurderlige i fremtiden. Baseball kort, leker og frimerker har bevist dette. Mange har gjort en formue ved å samle inn, og selge dem på auksjon på nettsteder som eBay. Du kan gjøre det samme ved å samle mynter.

Å komme i gang er så enkelt som å bestemme hva slags samling du vil ende opp med. Noen mynter blir produsert hvert år, og noen blir introdusert flere år senere, så fokuser på den perioden du vil satse på. Bruk din første forskning ved hjelp referansebøker eller internett. Dette kan hjelpe deg langt på vei i din nye hobby. Du kan lære nesten alt om penger og mynter på denne måten, og det vil også hjelpe deg å finne de som ønsker å selge eller kjøpe mynter.

En annen god kilde til informasjon er å abonnere på en myntpublikasjon som tidsskrifter eller nyhetsbrev. Din lokale myntbutikk (hvis det finnes noen) kan også utvide søket ditt etter antikke mynter utenfor din by, kommune eller land. Å bli medlem av en myntklubb kan bygge ditt nettverk. Noen medlemmer vil kanskje ha en spesiell mynt i bytte for en annen, og du kan få det du er på jakt etter.

Mynter som ikke lenger er i bruk pleier generelt å ha større verdi enn de som fortsatt er tilgjengelige bare fordi noen mynter i fortiden var laget av 100% sølv eller gull. Siden etterspørselen etter sølvmynter har økt, og de var vanskelige å produsere, lages de nå av 40% sølv og 60% kobber.

Etter å ha fullført en samling bør myntene lagres i en fin mappe eller et album. Dette vil holde dem rene og det blir enkelt for deg å bære de med deg når du skal vise de fram. Mynter kan rengjøres ved å dyppe dem i en av følgende væsker: eddik, teknisk sprit, sitronsaft eller ammoniakk. Dette vil fjerne skitt eller fingeravtrykk som skjer mynt når den ble kjøpt. Etter det bør de være luft-tørket eller klappet tørt med en myk klut. Rubbing og polering av myntene er ikke tilrådelig, da det riper og vil redusere markedsverdien av mynten.

En myntsamling kan bli mye moro. Ved å bestemme deg for en bestemt periode til å begynne med og søke etter den, vil samlingen din ha muligheten til å gi deg noe verdifullt tilbake. Lykke til med din nye hobby, og din nye myntsamling.